Leegstaand vastgoed lijkt op het eerste gezicht misschien ‘gewoon stilstaand bezit’. Maar in de praktijk is leegstand allesbehalve passief. Als leegstandbeheerder zien wij dagelijks wat er mis kan gaan. Daarom zetten we de belangrijkste risico’s op een rij.
1. Kans op kraak en vandalisme Een leeg pand trekt ongewenste aandacht. Krakers en vandalen zien een onbewoond gebouw als een uitnodiging. En als het eenmaal zover is kan het juridische traject lang en kostbaar zijn.
2. Verloedering en waardeverlies Zonder regelmatig gebruik en toezicht takelen panden sneller af. Denk aan vochtproblemen, onopgemerkte lekkages, schimmelvorming of kleine defecten die uitgroeien tot grote kostenposten.
3. Verlies van sociale controle Een pand dat niet gebruikt wordt, valt op. Niet op de goede manier. Buurtbewoners voelen zich minder veilig wat invloed kan hebben op de leefbaarheid en reputatie van de wijk en daarmee ook op de waarde.
4. Hoge verzekeringspremies of geen dekking Veel verzekeraars dekken schade aan leegstaande panden maar beperkt of helemaal niet. Zonder actief gebruik of beheer loopt u het risico dat u bij schade zelf opdraait voor de kosten.
5. Misgelopen inkomsten Een pand dat leegstaat levert niets op. Maar met creatief tijdelijk beheer bijvoorbeeld via bruikleen of tijdelijke verhuur kan er wél iets uit gehaald worden terwijl het pand in goede staat blijft.